ВЕКОВАЊЕ

 

vekovanje.jpg

 

Ватра у камину је почела да се гаси. Остало је само једно веће недогорело дрво и гомила угашеног пепела, прошараног ситним искрама и понеким крупнијим жаром. Неће устати, ионако је довољно топло, а и да није, није му сметало. Хладноћа је саставни део зиме, мада, како године пролазе, зиме су све топлије, готово и да нема снега.

Сан није долазио. Решио је да заспи пре поноћи, да обавезно утоне у неки сан и не чује ничим образложену буку која је гутала свет. Није осећао љубомору и завист што у потпуној животној тишини, без људских гласова и топлине, седи у тој ноћи која дели две године. Осећао је празнину која му је наметнута, јер он је сасвим лепо живео, а сада, кривицом других, мора да се осећа запостављено и неиспуњено.

“Зашто ми ова безразложна туга куца на вратима?”, питао се. “Освести се! То напољу је само гомила глупости, а уосталом, до јутра ће се читава бука смирити”, говорио је себи, машући десном руком у којој је држао шибицу.

Он је заиста био човек задовољан својим животом. Не мора свако да се ожени и има децу, не мора свако да живи просечан живот уређен неким друштвено прихваћеним нормама. Тако је размишљао. И успео је да своје дане прилагоди својим сновима, да створи своје мало острво заштићено од бура и океана. Окружио се ситницама које му значе, читао је, одлазио на кратка и јефтина путовања. Био је заиста срећан када му јутарње сунце обасја полицу испуњену макетама бродова које је сам правио. Ишао би у дуге шетње крај Дунава, често седео у једном брод-ресторану, и уживао у црној кафи заслађеној са пар кашичица шећера. Био је задовољан својим животом, никада и не помисливши да нешто у њему мења. Због тога су га многи чудно гледали, назвавши да усамљеником, чудаком и вуком самотњаком. А волео је и вукове, те јаке, сналажљиве животиње које се ни на кога не ослањају. Управо тако је замислио и проводио своје вековање, надајући се да ће успети да за време свог боравка међу људима заврши једну велику макету феничанског брода. Полако је прикупљао материјал, старе дашчице, шибице, лепак и остале неопходне ствари. Биће то врхунац свега што је урадио.

Ни после два сата безуспешног покушавања да призове сан, није успео да заспи. Увелико се напољу просипао барут, вештачки обасјавала звездана зимска ноћ, витлали барјаци за тријумф над још једном годином. Отворио је очи и загледао се у већ умирућу ватру у камину, и зачудивши и себе, пожелео је да устане и распламса је. Са гомиле цепаница зграбио је ону највећу, бацио преко пепела и жара, и у истом тренутку је прави мали ватромет заиграо пред његовим насмејаним очима.

“Ето, природан ватромет. Зар није овако лепше.”

Громови су све јаче одјекивали, као да се спрема велика олуја. Пуцало је и севало, скоро да се сама земља тресла. Пришао је малом сточићу крај прозора на коме је била расклопљена скица великог раскошног брода, узео неколико палидрваца и ножићем од једва пар центиметара, почео је да их сече на једнаке дужине. Како је радио и све више се уносио у посао, напољу је бука била све јача. Осећао се као да плови на том истом броду који олујно море баца на стене, ветрови кидају јарболе, а он покушава да га својом вештом и јаком руком умири и сачува. И ватра се разгорела, па је учествовала у борби једног срећног усамљеника са громовима који беспоштедно ударају другачије светове. Оне светове који не желе да се вежу за луку где пристају сви бродови, већ путују и траже своју.

Зора је угасила ватру. Зора је смирила гласове и буре. Барут је падао на снег што је неочекивано, ненајављено сипао по крововима. Заспао је пред ту чекану зору, а у руци му је освануло кормило којим ће водити и досањати свој сан, којим ће осмислити своје вековање.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s