Побеђени племић Дон Кихот од Манче

Photo5015.jpg

 

Оштроумни племић Дон Кихот од Манче. Сви смо чули за њега. Ко је у ствари Дон Кихот? Кажемо, сањалица, борац за правду, храбри витез који се упушта у унапред изгубљену борбу са ветрењачама. Он не жали крви ни зноја да притекне у помоћ несрећнима, обесправљенима, онима који су на било који начин оштећени, или им је нанета нека недопустива неправда. Слабим оружјем на нејаком коњу, Дон Кихот хита у сусрет војскама, ослобађа таоце и спасава остављене девојке којима је обећан живот, а додељена им вечита туга.

Можда је сам Сервантес тако желео, али читајући Дон Кихота, читалац га дубоко сажаљева. Зашто сажаљева једног тако ретког јунака чија је храброст само за дивљење? Зашто би заплакао над сваким ругањем њему и верном штитоноши Санчу Панси, кад се једино он одважио да чини оно што се нико не усуђује? Сви остали ћуте и склањају се, затварају врата и прозоре претварајући се да неправда не постоји. Једино луди и  с ума сишавши Дон Кихот, праћен неславном дружином, не преза да се ухвати у коштац са далеко јачим непријатељима. Он стаје испред кавеза са лавовима и зна да ће изгубити, али му част налаже да се окуша у тој борби и изађе на мегдан судбином одређеном победнику. Не узмиче, већ храбро иступа кад запази макар и привид непоштења, уверен у то да поступа исправно и да на свету постоји још много сличних витезова као што је он. А тај свет у ствари ћути, и не окреће се кад треба потрчати и помоћи, јер неправда је саставни део живота. Зашто би неко себе подредио другима?

Дох Кихоту се сви чуде и исмевају га, ругају се њему и смешном штитоноши који својим глупостима и невешто скројеним речима изазива чак и дивљење. Јер, нико никада није видео две тако оригиналне луде које лутају светом. Те луде причају о чаробњацима, замковима, принцезама, дивовима… а на свету свега тога нема. Или има, само су се маскирали па вире из очију судија, насилника, лопова, превараната.

Сањалица је Сервантесов јунак, или, боље речено, илузијом опијени витез. Јер он је витез, ма како смешно изгледао са Мамбриновим шлемом на глави, а његова фигура се повијала у страну, ма како његов коњ јадан утисак остављао. Сви хероји су одувек изазивали чуђење, они одударају од света по својој умној и физичкој снази. А Дон Кихот, слаб и неугледан, на речима вешт и интелигенцијом далеко супериорнији од свих са којима се сусрео, и који су га исмејавали, штрчао је из сваке гомиле, из сваког скупа. Није, међутим, посустајао ни падао, стамена је то мишица и опијена глава, али како људи могу укротити реку, зауздати ватру и крчити горостасне шуме, исто тако могу  угасити илузије и тежње. Могу преобратити снове, као што су чаробњаци зачарали и преобратили сироту Дулсинеју и тако срамно је отели од Дон Кихота. Ниједна љубав није верна као што је Дон Кихот био својој Дулсинеји, иако је никада није видео. Верност, част, достојанство и храброст. Зар то нису све оне особине које човек треба да поседује? Зашто су сви онда тако упорно покушавали да одврате Дон Кихота од његове пламените мисије? Он никада, макар намерно, никоме није учинио зло. Зашто га онда одузети свету?

Ипак, побеђен, савладан, Дон Кихот признаје да је био занесен, приклања се обичним смртницима и скида чаролију са свог света. Нестају куле и замкови, испаравају древни чаробњаци, славни витезови и двобоји. Остаје огољени свет, празан и незаштићен, лишен онога који није питао да ли ће болети, већ је спреман или неспреман хитао исуканом мачу.

Не признај, оштроумни племићу, да си поражен. Баци перо и мирно испусти дах, јер свету је потребан  Дон Кихот.

Advertisements

2 thoughts on “Побеђени племић Дон Кихот од Манче

  1. Veoma, veoma dobro, odlično viđenje Don Kihota, čoveka koji je sinonim za plemenitost, istrajnost i veru u nemoguće. A sve te njegove karakteristike današnji svet je ispljuvao i načinio predmetom sprdnje. To samo govori o tome kakav je današnji svet i kakve su njegove vrednosti. Svaka čast za tekst.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s