РУМЕНО НЕБО

Vincent Van Gogh Old Tower in Fields 1884

Румено небо. Шта то може да значи? Хоће ли невреме, пошаст нека? Поново неки рат? Или је, можда, то само једно румено небо, поклоњено без претње.

Не верујем више. Знам, људима се не сме превише веровати, природи сме. Ја, ето, ни природи више не верујем. Сећам се да се пре наступања панедемије корона вируса, корак није могао начинити а да не излети нека жаба. На стотине жаба би ми скакутало око ногу кад увече, жељна мириса лета, седнем у башту. Знала сам, још тада, да то неће изаћи на добро. Послате су нам као знак, као опомена.

Пре избијања рата давне деведесет девете, јер давна и јесте, година по година, и сад о њој морам причати као о далекој прошлости, громови су премрежавали небо. Након тога, експлозије су надјачавале  пркосне муње.

Плашим се овог обојеног неба. Превише је лепо. Чак ми се на тренутак учини да видим степенице разапете међу облацима. Дозивају ли ме? Или их само ја видим? Нико не примећује постиђено небо. Видите ли! Небо почиње да се љути, боје већ ишчезавају.

Схватам. Гледај, уживај, ако ти је већ дато. Не значи да је понуђено као варка, као претња. Након свих пошасти и невоља можда је то само једно румено небо, душу да ти разгали, грешном да ти се проспе. Не тражи одмах мрак.

Стид ме је, увредих небо. Зацрвенело се, као да ће из њега јабука да се роди. А ја, преплашена, обукла га у ратничке боје, па зајаукала. Није ни чудо што је сакрило своје степенице.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s